Wykonanie
Kruche,
waniliowe, pełne
czekoladowych kawałków. Dziecinnie proste, dosłownie, moje wczoraj przygotował Antek z niewielką pomocą.Przepis na
ciasteczka pochodzi z książki "Kitchen", autorstwa Nigelli Lawson.
Składniki:150g
masła125g
brązowego cukru100g drobnego
cukru*2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z
wanilii**1
jajko (schłodzone)1
żółtko (schłodzone)300g
mąki1/2 łyżeczki
sody326g
czekolady do wypieków (posiekanej)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 175 C.
Masło rozpuścić, ostudzić i wymieszać mikserem z
cukrem.
Mąkę wymieszać z
sodą. Do ucieranego
masła dodać
jajko,
żółtko i ekstrakt z
wanilii. Następnie stopniowo dodawać
mąkę. Na samym końcu wymieszać z kawałkami
czekolady.Powstałe ciasto formować w niewielkie kule (lub jak Nigella, miarką 60ml, choć używając jej
ciasteczka wyszły bardzo duże) i układać na pergaminie do pieczenia.Piec ok 15-17 minut, następnie wystudzić do momentu stężenia
czekolady.Smacznego :)
* w oryginale jest użyty caster sugar, bardzo drobny
cukier biały, który można zastąpić
cukrem pudrem** można dodać pasty waniliowej