Wykonanie
Korzenne, słodkie, chrupiące - pierwszy raz zdarzyło mi się, że gofry stawały się chrupkie dopiero po wyjęciu z gofrownicy, kiedy zaczynały stygnąć a przy wyjmowaniu zupełnie mięciutkie już myślałam, że nie można ich wysmażyć na chrupko a tu taka niespodzianka. Przepis z Tej strony.
Składniki : ( na 8-9 sztuk )1/4 szklanki stopionego
masła1/3 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki melasy2
jaja1 szklanka
maślanki1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego ( pominęłam )2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 płaskie łyżki
przyprawy do piernika ( w przepisie zostały wymienione pojedyncze
przyprawy ja dodałam od razu mieszankę piernikową )Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce :
mąkę,
sodę, proszek,
cukier,
przyprawę do piernika.W drugiej łączymy mokre : melasę,
wanilię,
maślankę,
jaja,
masło.Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy aż masa będzie gładka i jednolita. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy odrobinką
oleju i smażymy według wskazań producenta.Smacznego :)