Wykonanie
Włoski przysmak, który smakuje nie tylko na Boże Narodzenie. Podwójnie pieczone
ciasteczka, chrupkie, z dodatkiem
pistacji i
skórki cytrynowej z pewnością uświetnią nie jeden świąteczny stół. Dobra wiadomość jest taka, że można je upiec już teraz i przechowywać w zamkniętej puszce przez kilka tygodni. Polecam :-).Składniki na około 50 - 60 sztuk:60 g
masła, w temperaturze pokojowej180 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka świeżo otartej
skórki cytrynowej3
jajka335 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g
pistacji, z grubsza posiekanych
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą, jasną masę. Dodać ekstrakt,
skórkę z cytryny i dalej ucierać. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Wmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
orzechy. Przykryć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej
mąką. Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.Po przestudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 175ºC.Smacznego :-).Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'