Wykonanie
Tak jak obiecałam, dziś prezentuję Wam ciasto z książki Billa Grangera Nakarm mnie. Zdecydowałam się na nie, z uwagi na zalegające w moim zamrażalniku
jagody. Nie zdecydowałam się na krem do niego czy polewę
cytrynową, w takiej postaci ciasto jest mniej kaloryczne i bardzo smaczne.
Składniki:200 ml
śmietany 18%1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej180 g miękkiego
masła330 g
cukru2 łyżeczki
skórki cytrynowej (z dwóch
cytryn)1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią / 1 łyżeczka wanilinowego3
jajka250 g
jagód (świeżych lub mrożonych)380 g
mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 25×30 cm wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia.
Śmietanę mieszamy z
sodą oczyszczoną i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników ciasta.2.
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy stopniowo
skórkę cytrynową i
cukier waniliowy. Wbijamy, po jednym,
jajka, ubijamy. Pod koniec dodajemy
śmietanę z
sodą i miksujemy na gładką masę.3.
Jagody w oddzielnej misce posypujemy małą ilością
mąki i mieszamy. Zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej.4. Resztę
mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodajemy
jagody i delikatnie mieszamy je z
ciastem łyżką.5. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (powinien być suchy) i zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami na 10 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy 10 minut w formie, po czym wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.6. Do ciasta (zgodnie z przepisem Billa) możemy przygotować na wierzch krem. W tym celu ubijamy 250 g kremowego
twarogu z 100 g
masła, 1 łyżeczką
skórki cytrynowej oraz 1 łyżeczką
cukru waniliowego, na końcu dodając stopniowo 250 g
cukru pudru. Krem nakładamy na ostudzone ciasto.A Wy już opróżniliście swoje zamrażalniki z zimowych zapasów? 😉 Jakie potrawy/desery przygotowaliście z ich udziałem?