Wykonanie
Muffiny z
gruszką to pyszne, mięciutkie babeczki najeżone kawałkami tego słodkiego
owocu. Jak każde muffiny, także i te przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek
śmietany do ciasta sprawia, że babeczki po upieczeniu są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Najlepiej jest wykorzystać średnio soczyste
owoce, aby ciasto nie namokło od ich wilgoci.Muffiny po upieczeniu można oprószyć
cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż są wystarczająco słodkie. Z poniższego przepisu przygotujecie 10 sztuk .
Składniki:200g
mąki pszennej125
cukru100g
śmietany 18%80g
masła2
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
gruszki (około 300g)
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić i ostudzić- do jednej miski przełożyć
jajka,
masło,
śmietanę oraz ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier-
gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając
- do ciasta przełożyć pokrojone
gruszki, wymieszać- formę na muffiny wyłożyć papilotkami- do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka