Wykonanie
Babeczki
śmietankowe z
makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek.
Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej
śmietany, a duża ilość
maku sprawia, że babeczki w przekroju są mocno piegowate.Wierzch posypałam
cukrem pudrem, ale można je również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym
stole.Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk .
Składniki:120g
mąki pszennej150ml kwaśnej
śmietany 18%50g roztopionego
masła50g
cukru50g suchego
maku1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
jajko roztrzepać, dodać
cukier, ekstrakt z
wanilii,
śmietanę oraz roztopione
masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką)
- do składników mokrych przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy- na koniec wsypać
mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w
masie- formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować
masłem i dokładnie oprószyć
mąką- do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości- piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka- upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce- babeczki przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem lub udekorować lukrem
Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że
cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem.