Wykonanie
To pierwsze
ciastka, które nie rozlały mi się na blasze więc dla mnie mistrzostwo świata :)
ciastka delikatne, nie za duże, porcjowane przy pomocy łyżki do
melona i pieczone nieco krócej niż zaleca autorka przepisu Martha Stewart. Dla fanów
masła orzechowego idealne!
Ciasteczka z
masłem orzechowym i drobinkami
czekoladyCiastka wg Marthy StewartSkładniki :1,5 szklanki
mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej jasnej T650 )1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
masła orzechowego60 g
masła, o temperaturze pokojowej1 szklanka
brązowego cukru2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii240 g
czekoladowych drobinekPrzygotowanieW misie miksera utrzeć
masło orzechowe z
masłem i
cukrem. Dodawać
jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania.M ą kę wymieszać z
sodą oczyszczoną. Dodać do masy
maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki
czekolady.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy ( nakładałam gał ką do
melona), w odstępach pomiędzy
ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13minut je ś li
ciastka są większe, ja piekłam swoje 7 minut . Wystudzić na kratce.Smacznego :)