Macie jeszcze zapasy masła orzechowego ? Super! Będzie doskonałe do tych ciasteczek. Ponieważ na blogu do tej pory znajdował się tylko jeden przepis na ciasteczka z użyciem maszynki, zdecydowałam się na dodanie kolejnego. Tym razem ciasteczka są pysznie orzechowe. Od spodniej strony malujemy je roztopioną czekoladą, i tą część warto pozostawić dzieciom - niesamowita frajda :-). Przepis znaleziony na tej stronie, polecam :-).Składniki na 3 talerze ciastek:1/3 szklanki masła1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego)2/3 szklanki drobnego brązowego cukru1 jajko2 łyżeczki wody1 szklanka mąki pszennej1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soliPonadto:100 g gorzkiej lub mlecznej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i masło orzechowe zmiksować na puch z cukrem. Dodać jajko, wodę i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, miksując.Masę nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.Po wystudzeniu posmarować ciasteczka od spodumleczną lub gorzką czekoladą. Odłożyć na kratkę, by czekolada zastygła.Smacznego :-).* Ciasteczka można również wyciskać na blachę rękawem cukierniczym.