Wykonanie
Całkiem przyjemne, kruche
ciasteczka z kawałkami
białej czekolady, która po prostu rozpływa się w ustach...Składniki na około 25
ciastek:115 g
masła, w temperaturze pokojowej85 g jasnego
brązowego cukru1
jajko, roztrzepane250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej125 g
białej czekolady, posiekanej50 g dowolych
orzechów, posiekanychszczypta
soliMasło i
cukier utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać
jajko, zmiksować do połączenia. Dodać
mąkę z
solą,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną - zmiksować. Dodać posiekaną
czekoladę i
orzechy, krótko zmiksować lub wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.Z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, kłaść je w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno spłaszczać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do jasnobrązowego koloru. Studzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Chocolate Box'.