ßßß Cookit - przepis na Ciastka z masła orzechowego z czekoladowymi drobinkami

Ciastka z masła orzechowego z czekoladowymi drobinkami

nazwa

Wykonanie

Ciastka według Marthy Stewart - dla wielbicieli masła orzechowego, zarówno 'smooth' jak i 'crunchy'. Doskonale smakują z drobnymi kawałkami czekolady. Samo ciasto jest dość tłuste, choć po upieczeniu ciastka są bardzo smaczne i nie za słodkie. Wyszło mi ich dużo mniej niż z oryginalnego przepisu, głównie dlatego, że ułatwiłam sobie pracę i wykładałam je na blaszkę łyżką do lodów. Sycące. Polecam :-).
Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
60 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka miałkiego brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej
W misie miksera utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Makę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do masy maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki czekolady.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak u mnie na matą teflonową) wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-masla-orzechowego-z-czekoladowymi-drobinkami