Wykonanie
Ciastka według Marthy Stewart - dla wielbicieli
masła orzechowego, zarówno 'smooth' jak i 'crunchy'. Doskonale smakują z drobnymi kawałkami
czekolady. Samo ciasto jest dość tłuste, choć po upieczeniu
ciastka są bardzo smaczne i nie za słodkie. Wyszło mi ich dużo mniej niż z oryginalnego przepisu, głównie dlatego, że ułatwiłam sobie pracę i wykładałam je na blaszkę łyżką do
lodów. Sycące. Polecam :-).Składniki na około 30
ciastek (2 blaszki):1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 szklanka
masła orzechowego (około 300 g)60 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka miałkiego
brązowego cukru2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii240 g
czekoladowych drobinek (chocolate
chips) lub drobno pokrojonej
czekolady gorzkiej lub
mlecznejW misie miksera utrzeć
masło orzechowe z
masłem i
cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Makę wymieszać z
sodą oczyszczoną. Dodać do masy
maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać drobinki
czekolady.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak u mnie na matą teflonową) wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy
ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).