Wykonanie
Ostatnio mniej mnie na blogu, czego przyczyną jest chwilowy brak aparatu. Cyfrówka, której używałam należy do mojego brata i musiałam ją zwrócić na czas jego urlopu. Zwolniłam więc tempo i wykorzystuję ten moment na poszukiwania dalszych inspiracji i przepisów. Poza tym podjęłam wreszcie decyzję o zakupie wymarzonej od dawna lustrzanki i teraz z niecierpliwością wypatruję przesyłki z nowym aparatem :))Tymczasem mam dla Was ostatni z przepisów, które udało mi się wypróbować, zanim brat wyjechał na wakacje – c
iasteczka, w których się po prostu zakochacie :) Już po pierwszym gryzie wiadomo, że na jednym się nie skończy ;) Jest w nich wszystko, co w ciastkach kocham najbardziej – owsianka,
masło orzechowe,
czekolada, M&Ms. Wszystko we wprost idealnych proporcjach, co jest zasługą Sally, która złożyła ten genialny przepis w całość. Wierzcie mi, lepiej się już nie da.Gorąco polecam :)Składniki na około 30 średniej wielkości
ciastek:115g
masła w temperaturze pokojowej (najlepiej słonego, ale możecie też użyć niesolonego i dodać do przepisu 1/4 łyżeczki
soli)100 jasnego
brązowego cukru (najlepiej drobnego)50g drobnego
cukru do wypieków185g gładkiego
masła orzechowego1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
sody160g
mąki pszennej40g
płatków owsianych, błyskawicznychokoło 150g M&Ms90g
mlecznej czekolady, drobno posiekanej lub
mlecznych chocolate
chipsWykonanie:Ucieraj
masło z
cukrami na wolnych obrotach miksera przez około 3 minuty (masa powinna być jasna i puszysta). Dodaj
masło orzechowe i wymieszaj, następnie
jajko i znów zmiksuj, a na koniec
wanilię.Stopniowo wmieszaj
mąkę oraz
sodę, miksując krótko na wolnych obrotach. Staraj się nie mieszać zbyt długo. Na koniec wmieszaj do masy
płatki owsiane, M&Ms oraz
czekoladę.Formuj sporej wielkości kulki (około 2 łyżek ciasta na jedno
ciastko) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Odstępy
między nimi nie muszą być zbyt duże,
ciasteczka nie rozpływają się zbytnio podczas pieczenia. Możesz w każdą kulkę wcisnąć kilka dodatkowych M&Ms.Piecz
ciastka w temperaturze 180°C przez 8 – 10 minut (nie dłużej). Upieczone wyjmij, spłaszcz nieco drewnianą łyżką i odstaw na około 10 minut, po czym delikatnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Ciastka będą wydawały się bardzo miękkie i niedopieczone, ale stwardnieją w miarę stygnięcia.Smacznego :)
* Jeśli masa jest zbyt miękka i bardzo się lepi, można ją włożyć na pół godziny do lodówki, żeby trochę stężała.