ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego…

Bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego…

nazwa

Wykonanie

Pod wpływem impulsu kupiłam dziś słoik masła orzechowego. Będąc już w domu zajęłam się przeglądaniem internetu i natrafiłam na przepis na ciasteczka z masła orzechowego bez mąki, za to z dodatkiem płatków owsianych. Nie mogłam ich nie upiec :) Ciastka z owsianką, których głównym składnikiem jest masło orzechowe z kawałkami orzeszków po prostu musiały być dobre.
Takie właśnie są. Pyszne. Prawdziwa gratka dla wielbicieli masła orzechowego (mój brat) i owsianych ciasteczek (ja). Be.z grama mąki, z niewielką ilością sody, która pomaga im rosnąć i cynamonem, który podkreśla ich wspaniały smak i aromat. Chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące wewnątrz. Ciężko się od nich oderwać. Najlepiej od razu podwoić porcję :)
Gorąco polecam :)
* przepis pochodzi z bloga sallysbakingaddiction.com
Składniki na ok. 14 ciastek:
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (najlepiej grubych, nie przemielonych np. Gluten free Jumbo Oats)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka masła orzechowego z kawałkami orzeszków (może być też gładkie)
1 duże jajko
6 łyżek jasnego brązowego cukru
ok. pół szklanki ciemnych czekoladowych czipsów (chocolate chips) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady (ja dałam pół na pół z mleczną)
Wykonanie:
Płatki owsiane, sodę i cynamon wymieszaj. Odłóż na bok.
Jajka roztrzep w dużej misce. Dodaj do nich brązowy cukier oraz masło orzechowe i wymieszaj dokładnie.
Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie przy pomocy szpatułki lub najlepiej drewnianej łyżki (masa będzie gęsta, więc będziecie do tego potrzebować trochę siły). Na koniec wmieszaj czekoladowe czipsy/posiekaną czekoladę. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 °C . Przygotuj dwie blachy do ciastek i wyłóż je papierem do pieczenia.
Ciastka wykładaj na blachy w sporych odstępach (najlepiej formując po 7 ciasteczek na każdej blasze), odmierzając ok. 1,5 łyżki masy na każde ciastko.
Piecz 8 – 10 minut lub nieco dłużej (kolejne 2 – 3 minuty), jeśli chcesz, by ciastka były bardziej chrupiące z wierzchu.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/25/bezglutenowe-ciasteczka-z-masla-orzechowego