Wykonanie
Pyszne, sycące, bardzo aromatyczne, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Po upieczeniu - podobno z dnia na dzień coraz lepsze - ale to sprawdzimy dopiero następnym razem. ;) Polecam!
źródło przepisu: www.mojewypieki.com(składniki na 2 blaszki)1 1/2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
sody oczyszczonejszklanka
masła orzechowego (około 300 g) - użyłam
masła typu crunchy60 g
masła, w temperaturze pokojowejszklanka
brązowego cukru2 duże
jajkałyżeczka ekstraktu z
wanilii240 g
czekoladowych drobinek (chocolate
chips) lub pokrojonej drobno
czekolady gorzkiej lub
mlecznejW misie miksera utrzeć
masło orzechowe z
masłem i
cukrem. Dodawać
jajka, kolejno, ucierając. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować, tylko do wymieszania.
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną. Dodać do masy
maślanej i zmiksować. Na końcu wmieszać
czekoladę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 centymetrów pomiędzy
ciastkami (robiłam z połowy porcji, lepiłam kulki wielkości sporego
orzecha włoskiego, wyszło mi 25 sztuk wcale niemałych
ciasteczek).Piec około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.Smacznego!