Wykonanie
Ciastka z
masła orzechowego, bez dodatku
mąki (lub jej zamienników). Po prostu
masło orzechowe (może być z domowego przepisu),
jajko i drobinki
czekoladowe :-). Bardzo szybkie i proste do przygotowania. O mocnym zapachu i smaku
masła orzechowego. Pyszne, choć bardziej tłuste w porównaniu do tradycyjnych
ciastek - źródłem tłuszczu są wyłącznie
orzechy, z wierzchu przyjemnie chrupiące :-).Składniki na 16 - 18 sztuk:225 g
masła orzechowego100 g jasnego
brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)pół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50 g gorzkich drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło orzechowe,
cukier,
sodę oczyszczoną i
sól. Zmiksować do połączenia. Dodać
jajko i ekstrakt z
wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki
czekoladowe i zmiksować.2 blachy do
ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde
ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia
ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (
ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Simply Nigella: feel good food'.