ßßß
 
            
         Ciastka z masła orzechowego, bez dodatku mąki (lub jej zamienników). Po prostu masło orzechowe (może być z domowego przepisu), jajko i drobinki czekoladowe :-). Bardzo szybkie i proste do przygotowania. O mocnym zapachu i smaku masła orzechowego. Pyszne, choć bardziej tłuste w porównaniu do tradycyjnych ciastek - źródłem tłuszczu są wyłącznie orzechy, z wierzchu przyjemnie chrupiące :-).Składniki na 16 - 18 sztuk:225 g masła orzechowego100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)pół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.Smacznego :-).
Ciastka z masła orzechowego, bez dodatku mąki (lub jej zamienników). Po prostu masło orzechowe (może być z domowego przepisu), jajko i drobinki czekoladowe :-). Bardzo szybkie i proste do przygotowania. O mocnym zapachu i smaku masła orzechowego. Pyszne, choć bardziej tłuste w porównaniu do tradycyjnych ciastek - źródłem tłuszczu są wyłącznie orzechy, z wierzchu przyjemnie chrupiące :-).Składniki na 16 - 18 sztuk:225 g masła orzechowego100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)pół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło orzechowe, cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać drobinki czekoladowe i zmiksować.2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut (ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.Smacznego :-). Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Simply Nigella: feel good food'.
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Simply Nigella: feel good food'.