Wykonanie
Pyszne
ciasteczka bezglutenowe z wykorzystaniem bardziej odżywczej
mąki gryczanej. Wypieki z tą
mąką nie są łatwe. Ma charakterystyczny lekko gorzki posmak - który nie każdemu odpowiada,
mąka ta bardziej chłonie
wodę oraz w formie czystej nie zawiera glutenu, dzięki
czemu może być wykorzystywana przez osoby nie tolerujące go w wypiekach. Jeśli planujecie upiec dobre
ciasteczka z wykorzystaniem
mąki gryczanej, polecam chocolate chip cookies, klasyczne
ciasteczka lubiane przez wielu :-). Są pyszne, a osoby niezorientowane nie spostrzegą się nawet, że podmieniliście
mąkę ;-).Składniki na 15 dużych sztuk:115 g
masła150 g jasnego i miałkiego
brązowego cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli180 g
mąki gryczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (uwaga: w razie potrzeby należy użyć bezglutenowego
proszku do pieczenia)1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej150 g gorzkich chocolate
chips lub posiekanej
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii,
sól i zmiksować. Dodać
jajko i zmiksować do połączenia. Dodać
mąkę gryczaną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i zmiksować - powstałe ciasto będzie dość klejące. Dodać posiekaną
gorzką czekoladę, trochę odkładając do wyspania na wierzch
ciastek.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem. Na górę
ciastek wysypać odłożoną posiekaną
czekoladę.Piec w temperaturze 160ºC przez około 14 - 16 minut lub do momentu, gdy brzegi
ciastek zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.Smacznego :-).Źródło przepisu - LondonBakes.com .