ßßß
 
            
         Spełniają marzenia o ciastkach czekoladowych, miękkich w środku, kruchych na zewnątrz. Są bardzo miękkie, w zasadzie jak brownies, ale wtedy trzeba potrzymać w piekarniku minutkę krócej ode mnie ;-). Miękkie pozostają nawet kolejnego dnia. Są przepyszne, jedne z najlepszych, jakie jadłam. Bardzo polecam!Składniki na 2 tuziny ciastek:225 g czekolady gorzkiej, z grubsza posiekanej60 g masła2/3 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli2 duże jajka3/4 szklanki jasnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii330 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub posiekanej czekolady225 g gorzkiej czekolady rozpuścić z masłem w mikrofali (można też w kąpieli wodnej), mieszając od czasu do czasu. Odstawić, lekko przestudzić.W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.Mikserem ubić jajka (w całości), brązowy cukier i wanilię do otrzymania jasnej, puszystej piany. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować, na końcu wmieszać mąkę. Po zmiksowaniu dodać drobinki czekoladowe, wymieszać.Natychmiast kłaść na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po 1 czubatej łyżeczce ciasta na 1 ciastko. Robić spore przerwy między ciastkami, ponieważ rozpłyną się na boki.Piec 12 - 15 minut (z mojego doświadczenia wynika jednak, że krócej) w temperaturze 175ºC. Ciastka powinny być błyszczące i popękane na zewnątrz, miękkie w środku. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni.Smacznego :-).
Spełniają marzenia o ciastkach czekoladowych, miękkich w środku, kruchych na zewnątrz. Są bardzo miękkie, w zasadzie jak brownies, ale wtedy trzeba potrzymać w piekarniku minutkę krócej ode mnie ;-). Miękkie pozostają nawet kolejnego dnia. Są przepyszne, jedne z najlepszych, jakie jadłam. Bardzo polecam!Składniki na 2 tuziny ciastek:225 g czekolady gorzkiej, z grubsza posiekanej60 g masła2/3 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli2 duże jajka3/4 szklanki jasnego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii330 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub posiekanej czekolady225 g gorzkiej czekolady rozpuścić z masłem w mikrofali (można też w kąpieli wodnej), mieszając od czasu do czasu. Odstawić, lekko przestudzić.W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.Mikserem ubić jajka (w całości), brązowy cukier i wanilię do otrzymania jasnej, puszystej piany. Wlać roztopioną czekoladę, zmiksować, na końcu wmieszać mąkę. Po zmiksowaniu dodać drobinki czekoladowe, wymieszać.Natychmiast kłaść na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po 1 czubatej łyżeczce ciasta na 1 ciastko. Robić spore przerwy między ciastkami, ponieważ rozpłyną się na boki.Piec 12 - 15 minut (z mojego doświadczenia wynika jednak, że krócej) w temperaturze 175ºC. Ciastka powinny być błyszczące i popękane na zewnątrz, miękkie w środku. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni.Smacznego :-). Przepis z kolekcji Marthy Stewart .
Przepis z kolekcji Marthy Stewart .