Wykonanie
Kolejne obłędnie pyszne
ciasteczka z
białą czekoladą, którą tak kochają moje dwa łobuzy. Gdy tylko zobaczyłam je w nowej książce kulinarnej, wiedziałam, że pójdą na pierwszy ogień :) Zwłaszcza, że zaraz po białej
czekoladzie, Zuzia najbardziej lubi właśnie
wiórki kokosowe.
Ciastka są słodziutkie, lekko chrupiące, z dużą ilością
białej czekolady i wiórkami kokosowymi, które świetnie do niej pasują. Po prostu pyszne. Z przepisu wychodzi ich dużo, więc będą idealne na dziecięcą imprezę lub rodzinne spotkanie przy niedzielnej
kawce.Polecam :)* przepis z „Divine chocolate” C. Bardi i T. MorrisSkładniki na około 20 dużych
ciastek:300g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50g
wiórków kokosowych120g miękkiego niesolonego
masła200g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 duże
jajko180g
białych czekoladowych łezek (chocolate
chips) lub drobno posiekanej
białej czekoladyWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiej do miski. Dodaj
wiórki kokosowe i wymieszaj.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt z
wanilii oraz
jajko i zmiksuj do całkowitego połączenia. Zmniejsz obroty miksera i, cały czas miksując, dodawaj stopniowo suche składniki. Gdy wszystko się połączy, dodaj posiekaną
czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.Z ciasta formuj kulki wielkości sporego
orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, by
ciastka mogły się swobodnie rozlać na boki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 – 12 minut, aż
ciastka się zarumienią. Pieczone dłużej będą twardawe po wystygnięciu, więc najlepiej wyjąć je, gdy są jeszcze lekko miękkie w dotyku. upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowuj przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)