ßßß
Kolejne obłędnie pyszne ciasteczka z białą czekoladą, którą tak kochają moje dwa łobuzy. Gdy tylko zobaczyłam je w nowej książce kulinarnej, wiedziałam, że pójdą na pierwszy ogień :) Zwłaszcza, że zaraz po białej czekoladzie, Zuzia najbardziej lubi właśnie wiórki kokosowe.Ciastka są słodziutkie, lekko chrupiące, z dużą ilością białej czekolady i wiórkami kokosowymi, które świetnie do niej pasują. Po prostu pyszne. Z przepisu wychodzi ich dużo, więc będą idealne na dziecięcą imprezę lub rodzinne spotkanie przy niedzielnej kawce.Polecam :)* przepis z „Divine chocolate” C. Bardi i T. MorrisSkładniki na około 20 dużych ciastek:300g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50g wiórków kokosowych120g miękkiego niesolonego masła200g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 duże jajko180g białych czekoladowych łezek (chocolate chips) lub drobno posiekanej białej czekoladyWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiej do miski. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz jajko i zmiksuj do całkowitego połączenia. Zmniejsz obroty miksera i, cały czas miksując, dodawaj stopniowo suche składniki. Gdy wszystko się połączy, dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.Z ciasta formuj kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, by ciastka mogły się swobodnie rozlać na boki.Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 – 12 minut, aż ciastka się zarumienią. Pieczone dłużej będą twardawe po wystygnięciu, więc najlepiej wyjąć je, gdy są jeszcze lekko miękkie w dotyku. upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przechowuj przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)