ßßß
Scones ostatnio trafiły u nas na listę wypieków regularnych i, dotąd niezbyt lubiane, przeżywają prawdziwe chwile świetności :) Zajadamy się nimi kilka razy w tygodniu i wciąż nie mamy dość. Po początkowej niechęci, o której już wcześniej wspominałam tu i tu, teraz mogę powiedzieć śmiało, że scones to wspaniała hybryda – niby ciastko, a jednak bułeczka – i jedno z najlepszych angielskich odkryć kulinarnych :)Jak dotąd zdarzyło mi się już wypróbować kilka przepisów amerykańskich kucharzy i cukierników oraz większości moich ulubieńców z brytyjskiej listy moich kulinarnych idoli (tak, ostatnio jemy duuużo scones ;). Absolutnym guru pozstaje jednak jak na razie genialna Anna Olson, której przepisy jak dotąd nie zawiodły i niezmiennie trafiały do naszych gustów. Dlatego właśnie dziś również przepis będzie z jej zbiorów.Połączenie białej czekolady i pieprzu wydaje się być może nieco dziwne (co u mnie akurat tylko pobudziło ciekawość), ale wierzcie mi – te dwa składniki są dla siebie stworzone. Jeśli lubicie białą czekoladę choć w połowie tak bardzo, jak mój Mąż, po prostu musicie spróbować.Scones przygotujecie dosłownie w kilka minut, a najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, więc sprawdzą się idealnie jako słodkie niedzielne śniadanie lub poczęstunek dla niespodziewanych gości. Wspaniałe z odrobiną truskawkowego lub malinowego dżemu lub konfitury, a nawet bitą śmietaną i świeżymi owocami, ale też równie smaczne bez dodatków.Polecam :)Składniki na około 10 – 12 scones:1 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżka drobnego cukru do wypieków2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki drobno mielonego czarnego pieprzu90g niesolonego masła, schłodzonego i pokrojonego w nieduże kawałki125g białej czekolady, drobno posiekanej lub w łezkach (chocolate chips)1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego6 łyżek zimnego mleka plus trochę do posmarowania scones przed pieczeniemWykonanie:Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz wymieszaj dokładnie w dużej misie. Dodaj zimne masło i przesiekaj nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta bądź rozcieraj pomiędzy palcami, aż całość zacznie przypominać kruszonkę, ale wciąż będzie widać kawałki masła. Dodaj czekoladę i wymieszaj.W małej miseczce roztrzep jajko z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Dodaj mieszankę do misy z mąką i wymieszaj krótko drewnianą łyżką, tylko do momentu, gdy całość zacznie się łączyć.Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat. Rozpłaszcz go rękoma, złóż na pół i rozpłaszcz ponownie. Powtórz składanie 2 – 3 razy, podsypują w razie potrzeby mąką. Na koniec rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 – 3 cm i wytnij scones foremką do ciastek o średnicy około 6cm lub szklanką.Ułóż gotowe scones na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną mleka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15 minut, aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Przestudź na kratce.Podawaj lekko przestudzone z ulubionymi dodatkami lub wystudź i przechowuj w szczelnym pojemniku, a następnego dnia podgrzej przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.Smacznego :)