ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa z mojego dzieciństwa

Babka marmurkowa z mojego dzieciństwa

nazwa

Wykonanie

Babka z mojego dzieciństwa... pierwszy raz przygotowywałam ją mając siedem lat w towarzystwie babci. O przepisie przypomniała mi Dorota z "Moich wypieków" więc dużo nie myśląc przystąpiłam do jej wykonania i zjedzenia w ekspresowym tempie w towarzystwie mleka :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mleka
120 g gorzkiej czekolady
UWAGA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
Sposób przygotowania:
masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do czasu uzyskania puszystej masy (ok. 3 min)
dodać cukier i nadal ubijać (ok. 2 min)
dodawać powoli po jednym jajku,nie przerywając miksowania
dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać
dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli na przemian z mlekiem
wymieszać mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia się składników
ciasto podzielić na dwie równe części
do jednej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
ciasto piec w podłużnej formie natłuszczonej masłem i podsypanej bułką tartą, nakładając do niej na przemian masy aby stworzyły efekt marmurkowy (po nałożenie zrobić w cieście zygzaki widelcem lub długą wykałaczką)
piec w temperaturze 160 stopni, przez 80 minut (do tzw. suchego patyczka)
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/02/babka-marmurkowa-z-mojego-dziecinstwa.html