Wykonanie
Babka z mojego dzieciństwa... pierwszy raz przygotowywałam ją mając
siedem lat w towarzystwie babci. O przepisie przypomniała mi Dorota z "Moich wypieków" więc dużo nie myśląc przystąpiłam do jej wykonania i zjedzenia w ekspresowym tempie w towarzystwie
mleka :)
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli225 g miękkiego
masła1 szklanka drobnego
cukru4 duże
jajkapół łyżeczki ekstraktu z
waniliipół szklanki
mleka120 g
gorzkiej czekoladyUWAGA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
Sposób przygotowania:
masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do czasu uzyskania puszystej masy (ok. 3 min)dodać
cukier i nadal ubijać (ok. 2 min)dodawać powoli po jednym
jajku,nie przerywając miksowaniadodać ekstrakt
waniliowy i wymieszaćdodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli na przemian z
mlekiemwymieszać mikserem na niskich obrotach tylko do połączenia się składnikówciasto podzielić na dwie równe częścido jednej dodać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkąciasto piec w podłużnej formie natłuszczonej
masłem i podsypanej
bułką tartą, nakładając do niej na przemian masy aby stworzyły efekt marmurkowy (po nałożenie zrobić w cieście zygzaki widelcem lub długą wykałaczką)piec w temperaturze 160 stopni, przez 80 minut (do tzw. suchego patyczka)