Ciasteczka Bounty

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka Bounty - kokos i mleczna czekolada! To MUSI smakować dobrze :-). Kruche ciastka z dodatkiem wiórków kokosowych i mlecznych drobinek (lub posiekanej mlecznej czekolady). Do szklanki mleka, pyycha!
Składniki na około 30 sztuk:
120 g masła
2/3 szklanki (lub mniej) drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii
100 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, sól i dalej ucierać, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę pszenną, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, likier kokosowy i zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać czekoladę i krótko zmiksować.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki ciasta wielkości większego orzecha włoskiego, w niewielkich odległościach od siebie (jeśli ciasto będzie się mocno kleiło można wcześniej je schłodzić w lodówce). Spłaszczyć lekko łyżką.
Piec w temperaturze 175ºC przez 13 - 15 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, studzić na metalowej kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-bounty