ßßß
Ciasteczka Bounty - kokos i mleczna czekolada! To MUSI smakować dobrze :-). Kruche ciastka z dodatkiem wiórków kokosowych i mlecznych drobinek (lub posiekanej mlecznej czekolady). Do szklanki mleka, pyycha!Składniki na około 30 sztuk:120 g masła2/3 szklanki (lub mniej) drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 duże jajko1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii100 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, sól i dalej ucierać, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę pszenną, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, likier kokosowy i zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać czekoladę i krótko zmiksować.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kulki ciasta wielkości większego orzecha włoskiego, w niewielkich odległościach od siebie (jeśli ciasto będzie się mocno kleiło można wcześniej je schłodzić w lodówce). Spłaszczyć lekko łyżką.Piec w temperaturze 175ºC przez 13 - 15 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, studzić na metalowej kratce.Smacznego :-).