ßßß
Pyszna babka kokosowa z mleczną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wilgotna w sam raz i idealnie sypka. Doskonała ze szklanką mleka :).Składniki:225 g masła220 g drobnego cukru do wypieków3 duże jajka3 łyżki likieru kokosowego300 g mąki pszennej30 g skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia80 g wiórków kokosowych90 ml mlekaDodatkowo:wiórki kokosowe do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i utrzeć. Ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, nastepnie wlać mleko i wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać polewą czekoladową i posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.Polewa czekoladowa:70 ml śmietany kremówki 36%120 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekoladyW małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać chocolate chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.Smacznego :-).