Wykonanie
Pyszna babka kokosowa z
mleczną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wilgotna w sam raz i idealnie sypka. Doskonała ze szklanką
mleka :).Składniki:225 g
masła220 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka3 łyżki
likieru kokosowego300 g
mąki pszennej30 g
skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
wiórków kokosowych90 ml
mlekaDodatkowo:
wiórki kokosowe do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
likier kokosowy i utrzeć. Ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Bezpośrednio do masy
maślanej przesiać
mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną i
proszek do pieczenia, nastepnie wlać
mleko i wsypać
wiórki kokosowe. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać
polewą czekoladową i posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa:70 ml
śmietany kremówki 36%120 g
mlecznych chocolate
chips lub posiekanej
mlecznej czekoladyW małym garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do
śmietanki wsypać chocolate
chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.Smacznego :-).