Babka kokosowa z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Pyszna babka kokosowa z mleczną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Wilgotna w sam raz i idealnie sypka. Doskonała ze szklanką mleka :).
Składniki:
225 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
3 łyżki likieru kokosowego
300 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g wiórków kokosowych
90 ml mleka
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i utrzeć. Ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Bezpośrednio do masy maślanej przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, nastepnie wlać mleko i wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach 30 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać polewą czekoladową i posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa:
70 ml śmietany kremówki 36%
120 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekolady
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać chocolate chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.
Smacznego :-).
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-kokosowa-z-polewa-czekoladowa