ßßß
Kokosowe mini babeczki z polewą z mlecznej czekolady. Wciągające, pyszne, posmakują nie tylko fanom kokosa :-). Pięknie będą się prezentować na wielkanocnym stole. U mnie na stole obok dużej babki wielkanocnej będą i małe babeczki - można wykorzystać foremki silikonowe dostępne przed Wielkanocą w wielu sklepach. Polecam!Wesołych, Spokojnych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych dla wszystkich Czytelników Moich Wypieków!Składniki na 6 babeczek:60 g masła130 g drobnego cukru do wypieków1 duże jajkopół szklanki wiórków kokosowych3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia50 ml mleka2 łyżki likieru kokosowego (lub dodatkowe 2 łyżki mleka)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia.Foremki na małe babeczki posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną lub zmielonymi migdałami lub kaszą manną. Przelać do nich ciasto (1 cm od górnej granicy foremki) wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Polewa czekoladowa:100 g mlecznej czekolady, posiekanej30 g masłaCzekoladę i masło umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Gęstniejącą polewą polać babeczki, posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.Smacznego :-).