Wykonanie
Kokosowe mini babeczki z polewą z
mlecznej czekolady. Wciągające, pyszne, posmakują nie tylko fanom
kokosa :-). Pięknie będą się prezentować na wielkanocnym
stole. U mnie na
stole obok dużej babki wielkanocnej będą i małe babeczki - można wykorzystać foremki silikonowe dostępne przed Wielkanocą w wielu sklepach. Polecam!Wesołych, Spokojnych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych dla wszystkich Czytelników Moich Wypieków!Składniki na 6 babeczek:60 g
masła130 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkopół szklanki
wiórków kokosowych3/4 szklanki + 1 łyżka
mąki pszennej tortowej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 ml
mleka2 łyżki
likieru kokosowego (lub dodatkowe 2 łyżki
mleka)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną i
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z
mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia.Foremki na małe babeczki posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną lub zmielonymi
migdałami lub
kaszą manną. Przelać do nich ciasto (1 cm od górnej granicy foremki) wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Polewa czekoladowa:100 g
mlecznej czekolady, posiekanej30 g
masłaCzekoladę i
masło umieścić w kąpieli
wodnej, roztopić. Gęstniejącą polewą polać babeczki, posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.Smacznego :-).