ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowo-kokosowe…

Ciasto kawowo-kokosowe…

nazwa

Wykonanie

W mojej kuchni w dalszym ciągu pachnie kawą :) Tym razem dzięki przepysznemu ciastu ucieranemu z dodatkiem wiórków kokosowych. Upiekłam je dziś rano, dzięki czemu mogliśmy się nim delektować po obiedzie, co z radością czyniliśmy ;)
Ciasto nieskomplikowane i zdecydowanie warte uwagi. Miękkie, wilgotne, aromatyczne… pyszne. Dodałam do oryginalnego przepisu odrobinę likieru kokosowego, który wzmocnił smak kokosa w cieście, ale jestem przekonana, że bez niego będzie równie smakowite :)
Bardzo Wam polecam :)
* przepis z „1000 baking recipes”
Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm lub podobną*:
225g miękkiego, niesolonego masła
225g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości (proszku, nie granulek)
4 duże jajka
2 łyżeczki likieru kokosowego (możecie pominąć)
225g mąki samo-rosnącej (możecie dać 225g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
100g wiórków kokosowych
Polewa:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka mleka
100ml mleka skondensowanego
3 – 4 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem oraz kawą na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj likier i zmiksuj. Na tym etapie masa może się zważyć, ale nie wpłynie to na końcowy efekt.
Wmieszaj do masy mąkę oraz proszek do pieczenia, nie miksując zbyt długo. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj do ciasta.
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym delikatnie wyjmij z formy i wystudź całkowicie na kratce.
Żeby przygotować polewę, podgrzej mleko i rozpuść w nim kawę. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj dokładnie. Rozprowadź polewę na cieście i posyp je wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
* W oryginale ciasto pieczone jest w formie z kominem, ja natomiast użyłam dokładnie takiej formy z Ikea, którą kupiłam jakiś czas temu i dotąd nie miałam okazji wykorzystać.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/07/22/ciasto-kawowo-kokosowecoffee-and-coconut-tea-cake