ßßß
W mojej kuchni w dalszym ciągu pachnie kawą :) Tym razem dzięki przepysznemu ciastu ucieranemu z dodatkiem wiórków kokosowych. Upiekłam je dziś rano, dzięki czemu mogliśmy się nim delektować po obiedzie, co z radością czyniliśmy ;)Ciasto nieskomplikowane i zdecydowanie warte uwagi. Miękkie, wilgotne, aromatyczne… pyszne. Dodałam do oryginalnego przepisu odrobinę likieru kokosowego, który wzmocnił smak kokosa w cieście, ale jestem przekonana, że bez niego będzie równie smakowite :)Bardzo Wam polecam :)* przepis z „1000 baking recipes”Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm lub podobną*:225g miękkiego, niesolonego masła225g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości (proszku, nie granulek)4 duże jajka2 łyżeczki likieru kokosowego (możecie pominąć)225g mąki samo-rosnącej (możecie dać 225g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia)100g wiórków kokosowychPolewa:1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku1 łyżka mleka100ml mleka skondensowanego3 – 4 łyżki wiórków kokosowych do posypaniaWykonanie:Utrzyj masło z cukrem oraz kawą na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj likier i zmiksuj. Na tym etapie masa może się zważyć, ale nie wpłynie to na końcowy efekt.Wmieszaj do masy mąkę oraz proszek do pieczenia, nie miksując zbyt długo. Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj do ciasta.Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym delikatnie wyjmij z formy i wystudź całkowicie na kratce.Żeby przygotować polewę, podgrzej mleko i rozpuść w nim kawę. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj dokładnie. Rozprowadź polewę na cieście i posyp je wiórkami kokosowymi.Smacznego :)
* W oryginale ciasto pieczone jest w formie z kominem, ja natomiast użyłam dokładnie takiej formy z Ikea, którą kupiłam jakiś czas temu i dotąd nie miałam okazji wykorzystać.