ßßß Cookit - przepis na kokosowe ciasto z budyniem czekoladowym!

kokosowe ciasto z budyniem czekoladowym!

nazwa

Wykonanie

Lubię piec w akademickiej kuchni z dwóch powodów. Po pierwsze: każde kolejne ciasto to kolejny dowód na to, że chcieć znaczy móc! Że chociaż wchodząc do tej kuchni masz wrażenie, że nie jesteś w stanie tam nic stworzyć, to okazuje się, że jednak nie miałeś racji, że jednak się da! Drugi powód, ten mój ulubiony, to stado wygłodniałych studentów, którzy są najlepszymi krytykami kulinarnymi pod słońcem! Dzisiejszy wypiek to ucierane ciasto kokosowe, wypełnione czekoladowym budyniem, idealne do kubka gorącej herbaty lub zimnego mleka. Zjedzone w erasmusowym (trochę się znowu czuję, jakbym i ja w nim brała udział!) towarzystwie, przy rozmowach, przy głośnym śmiechu, przy muzyce. Tak, jak lubię, tak, jak tęskniłam (no dobra, prawie).
Przepis (foremka na tartę 30cm):
Ciasto:
2szkl mąki pszennej
1szkl drobnego cukru
2 (średnie) jajka
1szkl mleka
1/2szkl wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1/4szkl drobnego cukru
500ml mleka
+ wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotować budyń: 400ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. W pozostałej części mleka rozmieszać budyń czekoladowy - wlać do gotującego się mleka z cukrem, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawić do ostudzenia. Nagrzać piekarnik: 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Przygotować masę na ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Wbić jajka, wlać mleko, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Do formy na tartę (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją delikatnie natłuścić) wlać 3/4 masy na ciasto, wyłożyć na środek budyń, zalać resztą ciasta. Wyrównać wierzch, tak aby cały budyń został zakryty. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/07/kokosowe-ciasto-z-budyniem-czekoladowym.html