Wykonanie
Na mleku?Faworki?Jak to?A tak to...Postanowiłam usmażyć
faorki,niestety okazało się, że zabrakło mi
śmietanyPomysły królami sukcesu...Postanowiłam zaryzykować z
mlekiem.Udało się!Wyszły kruche i maślane...idealne:)
Skład:- 100 dag
mąki pszennej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 20 dag
cukru- 6
jajek- 10 łyżek
mleka- 25 dag masła/margaryny- 2 łyżeczki
octu [ aby zapobiec wchłanianiu tłuszczu w ciasto ]- tłuszcz do smażenia [ użyłam
oleju roślinnego ]-
cukier puder [ do posypania ]Składniki połączyć, zagnieść ciasto.Uformować kule.Przekroić na pół.Każdą część rozwałkować na cienki placek.Podzielić na cienkie paski ok 2 x 8 cm.Każdy pasek rozciąć po środku i wywinąć.Smażyć na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.Ostudzone obsypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania to ok 15 minut [ 35 minut wraz ze smażeniem ]