Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj prezentujemy przepis, który z pewnością możecie zaserwować swoim dzieciakom, aczkolwiek koledzy i koleżanki z pracy
Męża też byli nimi zafascynowani. Mówili, że muszą spróbować tego przepisu.Haczyk tkwi w tym, że muffinek nie pieczemy w foremce, papilotkach, a w...
...kubeczkach na
lody! :)Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru3/4 szklanki
wiórków kokosowych100 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajka1 szklanka
mlekakubeczki na
lody (z płaską podstawą, tak aby mogły swobodnie stać)tabliczka ulubionej
czekoladyposypki
cukroweWykonanie:Mimo moich wcześniejszych obaw, że wafelek się spali, nadpali, zarumieni - nic się takiego nie stało, są najwyraźniej odporne na temperaturę, a przynajmniej odporne na 180 st. :)Muffinki przypominają znane z dzieciństwa
lody na ciepło :)
Masło roztapiamy, łączymy z
mlekiem i
jajkami.Suche składniki łączymy w oddzielnej misce, a następnie stopniowo wsypujemy do mokrych.
Szybko mieszamy, mogą być grudki.Kubeczki napełniamy
ciastem, jeśli chcecie bardziej płaskie "
lody" napełnijcie tak jak na zdjęciu, jeśli chcecie wyższe,
dajcie trochę więcej.
Pieczemy ok 30 minut w 180 st. do suchego patyczka.Następnie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, zamaczamy w niej czubki naszych "
lodów" i obtaczamy w posypce. Pozostawiamy aby
czekolada stężała.Użyliśmy dość małych kubeczków, więc muffinek wyszło 22 sztuki.Smacznego!