Wykonanie
Czekoladowe cupcakes, z pysznym
kremem czekoladowym na bazie kremówki. Krem jest lżejszy niż najczęściej używany do babeczek krem
maślany, dobrze znosi przechowywanie w temperaturze pokojowej i utrzymuje nadany mu szprycą kształt. Dzięki dodatkowi
gorzkiej czekolady jest bardziej wytrawny; w wersji dla dzieci użyjmy jednak
czekolady mlecznej. Polecam :-).Składniki na około 10 babeczek:110 g
masła110 g drobnego
cukru do wypieków2
jajka150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia25 g
kakao55 ml
mleka55 ml
śmietany kremówki 30%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
kakao - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy
maślanej dodać suche składniki,
mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić
kremem czekoladowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M).
Krem czekoladowy:250 ml
śmietany kremówki 36%200 g
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej), posiekanej na kawałki
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do jej roztopienia. Odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić jak ubijamy samą kremówkę - na pyszny, gęsty krem, który zachowuje kształt.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.