ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Tydzień urlopu i chciałoby się zrobić wszystko...
kilkanaście dni diety i tysiące smaków w głowie..
ale tyle na raz to się nie da więc trzeba odpuścić...
kto to mówi?
Właśnie lada chwila wsunę do piekarnika muszle z mięsem ale tylko trzy porcyjki!
ja nie jem :-) za to wcinam pomarańcze i popijam gorzką kawą...
smaki od siebie odbiegają i wcale dobrze nie smakują!
Babeczki pyszne...z kremu miała wyjść piękna róża jak u Doroty
ale jak widać nie ma róży! Strasznie się zezłościłam.
Wsunęłam za karę krem do lodówki by spróbować ponownie
...niestety zrobił się twardy i za diabła nie można było go wycisnąć z rękawa!
Liczy się, że próbowałam :-)
Resztę kremu zjadłam łyżką bo już kolejny raz nie chciało mi się wykonywać żadnych prób.
Rafał twierdzi, że do ozdób się nie nadaję...ale ja mu jeszcze pokażę, że wcale nie ma racji!
A w ogóle ten worek jakiś dziwny jest..i kto go kupił?
cytuję za Dorotą klik
Składniki: na około 10 babeczek
110 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Ja do każdej babeczki wcisnęłam szprycą serek mascarpone.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Krem czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki (użyłam mascarpone)
250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki
Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie bedzie miało to znaczącego wpływu na zmianę konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać.
Smacznego :).
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/03/babeczki-czekoladowe-z-kremem-mocno.html