Wykonanie
Witajcie! Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem moich ulubionych
cukierków z czasów dzieciństwa. Pamiętam jeszcze jak zawijane były w sreberka :) Michałki uwielbiam i zdecydowanie wolę ich tradycyjną wersję - ciemną - niż ten nowy "wynalazek" z postaci
białych cukierków. Oczywiście możecie wykorzystać tę wersję, która lubicie bardziej, zapraszam! :)
składniki (6 sztuk):85 g
mąki pszennej60 g
masła60 g posiekanych michałków50 g
cukru15 g
kakao1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę, dodać
jajko. Nadal miksując dodawać stopniowo mieszankę
mąki,
proszku do pieczenia i
kakao. Na koniec wsypać drobno posiekane
cukierki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek napełniać
ciastem. Piec w 190 º C przez 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.krem:200 ml kremówki 36%100 g
serka mascarpone50 g
białej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i dostawić do przestudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną
czekoladę i dokładnie połączyć. Całość schłodzić w lodówce przez 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na babeczki. Pozostałe
cukierki pokroić wzdłuż i wbijać i wbić w krem.Smacznego! :)