ßßß Cookit - przepis na babeczki z michałkami

babeczki z michałkami

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem moich ulubionych cukierków z czasów dzieciństwa. Pamiętam jeszcze jak zawijane były w sreberka :) Michałki uwielbiam i zdecydowanie wolę ich tradycyjną wersję - ciemną - niż ten nowy "wynalazek" z postaci białych cukierków. Oczywiście możecie wykorzystać tę wersję, która lubicie bardziej, zapraszam! :)
składniki (6 sztuk):
85 g mąki pszennej
60 g masła
60 g posiekanych michałków
50 g cukru
15 g kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko. Nadal miksując dodawać stopniowo mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Na koniec wsypać drobno posiekane cukierki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek napełniać ciastem. Piec w 190 º C przez 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.
krem:
200 ml kremówki 36%
100 g serka mascarpone
50 g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dostawić do przestudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połączyć. Całość schłodzić w lodówce przez 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na babeczki. Pozostałe cukierki pokroić wzdłuż i wbijać i wbić w krem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/05/muffinki-z-michakami.html