Wykonanie
Jesienne
ciastka - z
orzechami laskowymi i
mleczną czekoladą :-). Wspaniałe, kruche zarówno na zewnątrz jak i w środku, w smaku uzależniające. Proste do przygotowania i bez dodatku
jajka. Do chrupania podczas jesiennych podwieczorków...Składniki na około 30
ciastek:200 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki miałkiego
brązowego cukru (np. muscovado)1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki zmielonych
orzechów laskowych1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki grubo posiekanych
orzechów laskowych (na ćwiartki)100 g
mlecznych ' chocolate
chips ' lub posiekanej
mlecznej czekoladyW misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, do otrzymania puszystej masy
maślanej. Dodać
mąkę, zmielone
orzechy,
proszek do pieczenia,
sól, ekstrakt z
wanilii i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekane
orzechy laskowe i chocolate
chips, zmiksować tylko raz, do połączenia.
Ciastka formować w dłoni na kształt kulek wielkości
orzecha włoskiego i kłaść na wysmarowanej
masłem blaszce, w sporych odległościach od siebie. Każde
ciastko spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut lub dłużej, do zezłocenia brzegów. Wystudzić przez chwilę na blaszce (zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie), następnie ściągać z niej i przekładać na kratkę.Smacznego :-).