ßßß
Jesienne ciastka - z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą :-). Wspaniałe, kruche zarówno na zewnątrz jak i w środku, w smaku uzależniające. Proste do przygotowania i bez dodatku jajka. Do chrupania podczas jesiennych podwieczorków...Składniki na około 30 ciastek:200 g masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki miałkiego brązowego cukru (np. muscovado)1,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki zmielonych orzechów laskowych1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych (na ćwiartki)100 g mlecznych ' chocolate chips ' lub posiekanej mlecznej czekoladyW misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania puszystej masy maślanej. Dodać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekane orzechy laskowe i chocolate chips, zmiksować tylko raz, do połączenia.Ciastka formować w dłoni na kształt kulek wielkości orzecha włoskiego i kłaść na wysmarowanej masłem blaszce, w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut lub dłużej, do zezłocenia brzegów. Wystudzić przez chwilę na blaszce (zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie), następnie ściągać z niej i przekładać na kratkę.Smacznego :-).