Wykonanie
Pyszne, zdrowsze
ciasteczka dla maluchów, choć i Wy będziecie nimi zachwyceni :-). Pachną nutellą, są lekko chrupiące i mocno
orzechowe! Przechowujmy je jak wszystkie kruche
ciasteczka, do 7 dni w szczelnym pojemniku. Świetne jako przekąska na długie spacery! Polecam :-).Składniki na 35 - 40
ciastek:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej razowejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli115 g
masła, w temperaturze pokojowej115 g nutelli, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki jasnego
brązowego cukru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3/4 - 1 szklanka drobno posiekanych
orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych i obranych ze skórkiW naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę, proszek,
sodę,
sól.W misie miksera utrzeć
masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać
cukier, dalej ucierając. Wbić
jajko, w całości, dodać ekstrakt z
wanilii i utrzeć.Do utartych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Wsypać posiekane
orzechy, wymieszać.Z przygotowanego ciasta odrywać nieduże kawałki i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut (lub dłużej, w zależności od wielkości
ciasteczek), aż brzegi się mocno zrumienią. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło inspiracji -
ciasteczka orkiszowe z
czekoladą .