Wykonanie
1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej razowejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli120 g
masła, w temperaturze pokojowej100 g nutelli, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru1
jajko3/4 szklanki drobno posiekanych
orzechów laskowychWymieszać suche składniki:
mąkę, proszek,
sodę,
sól.W misie utrzeć
masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać
cukier, dalej ucierając. Wbić
jajko, w całości, dodać ekstrakt z
wanilii i utrzeć.Do mokrych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Na koniec wsypać posiekane
orzechy, i dobrze wymieszać.Formować kulki z wyrobionego ciast o wielkości
orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do wypieków blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.