Pekany odkryłam dopiero niedawno, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę pyszne. Bardzo delikatne w smaku i maja piękny kształt. Świetnie komponują się z równie delikatną białą czekoladą, czego wyrazem są te ciastka.(około 30 ciastek)200g mąki1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/8 łyżeczki soli125g masła150g brązowego cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 jajko125g białej czekolady (grubo pokrojonej)100g pekanów (połowę drobno posiekać)Wymieszać mąkę z sodą i solą. Utrzeć masło z cukrem. Dodać esencję waniliową, jajko i znowu utrzeć. Dodać mieszankę z mąką, białą czekoladę i 50g posiekanych pekanów. Wyrobić ciasto.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze, lekko spłaszczyć i w środek wcisnąć po jednym całym orzechu. Piec 14 minut w 180 stopniach.Smacznego!