ßßß Cookit - przepis na Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Chrupiące ciastka z orzechów laskowych z dodatkiem czekolady. Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, zaczynam pieczenie jesiennych ciasteczek :-). Czy może być coś cudowniejszego na chłodniejsze wieczory? Ciasteczka są bez dodatku mąki, mamy więc gwarancję, że smak orzechów będzie mocno wyczuwalny. Ciastka nie rozczarowują, są szybkie do wykonania i smakują wybornie :-).
Składniki na około 20 sztuk:
175 g podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych*
40 g skrobi ziemniaczanej
60 g drobnego cukru do wypieków
60 g miałkiego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli jest taka potrzeba)
100 g masła, roztopionego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g chocolate chips (drobinek czekoladowych) lub drobno posiekanej czekolady (np. mlecznej i gorzkiej pół na pół)
W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać chocolate chips (lub posiekaną czekoladę) i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało.
Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki.
Piec w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem ale można też z grzaniem góra-dół) przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie) a następnie przenieść na kratkę.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
* Najprościej użyć gotowych zmielonych (startych) orzechów laskowych. Alternatywnie trzeba odważyć potrzebną ilość orzechów laskowych, podprażyć na suchej patelni, często mieszając (by nie przypalić), następnie przestudzić i obrać z nich skórkę - umieszczamy je w ręczniczku kuchennym i pocieramy dłońmi. Na mąkę można je zemleć np. malakserem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Donna Hay.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-orzechami-laskowymi-i-czekolada