Wykonanie
Jak byłam mała,
ciasteczka były jakby mniejsze.. ;-). Teraz w najlepszych cukierniach czy nawet w supermarketach panuje
moda na duże 'cookies' w stylu amerykańskim. Zaledwie po kilka w opakowaniu, co jest zrozumiałe, biorąc pod uwagę rozmiar. Im większe, tym lepiej :-). Proste do wykonania, składniki po prostu wymieszałam widelcem. Z dodatkiem
mąki razowej i
brązowego cukru który dodaje
ciastkom charakteru.. Lekko chupiące z wierzchu, mocno
czekoladowe. Dla czekoholików!Składniki na 2 blaszki
ciastek (około 18 sztuk):1
jajko3/4 szklanki jasnego
brazowego cukru70 g
masła, roztopionego150 g
gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej1/2 szklanki
mąki pszennej razowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g ciemnych drobinek
czekoladowych (chocolate
chips) lub drobno posiekanej
gorzkiej czekoladyW naczyniu roztrzepać
jajko, wymieszać z
cukrem. Dodać lekko przestudzone
masło, wymieszać.Do masy dodać
mąkę razową,
proszek do pieczenia, ekstrakt z
wanilii, roztopioną
czekoladę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste. Dodać
czekoladowe drobinki, wymieszać.Ciasto wykładać łyżką na blaszkę do
ciastek wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką, w sporych odstępach. Na każdą porcję pełną łyżkę ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez 13 - 15 minut, do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.Smacznego :-).
Większość z Was wie, co to znaczy 'wystudzić
ciasteczka na kratce', prawda? Dzięki studzeniu na kratce (takiej jak na zdjęciach powyżej)
ciasteczka studzą się równomiernie z każdej strony, a na czym zależy nam najbardziej - od
spodu.Oprócz
ciasteczek studzę w ten sposób
pieczywo -
chleb i
bułki, babki,
ciastka parzone, wszelkie drobne pieczone wypieki.. Wypieki nie 'zaparzają' się od
spodu, proces studzenia przebiega również szybciej.Kratka ma drobne oczka, pozwala na studzenie nawet najmniejszych makaroników. Dzięki nieprzywierającej powłoce wypieki nie przyklejają się do niej. Świetna do lukrowania
ciasteczek! Sporych rozmiarów, zmieści się na niej masa wypieków.
Od pewnego czasu używam do studzenia tylko tej kratki :-).Kratkę 'recipe right' Wiltona można nabyć w sklepie internetowym 'AleDobre.pl' .-------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/