Wykonanie
Są idealne, naprawdę. Z dużą ilością
płatków, których obecności nie domyślilibyście się, po spróbowaniu. I z
czekoladą. Jedne z naszych naj, taka zdrowsza wersja piegusków z
czekoladą. Tak dobrze smakują, że już myślę, jak z nich zrobić spód do sernika, bo dlaczego nie? ;-)Składniki na około 25 - 30
ciastek:120 g
masła, w temperaturze pokojowej70 g jasnego
brązowego cukru muscovado1
jajko100 g
płatków owsianych140 g
mąki pszennej razowejpół łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej, posiekanej (lub drobinek
czekoladowych)
Masło utrzeć z
cukrem przy pomocy miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać
jajko, dalej ucierać. Wsypać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając posiekaną
czekoladę.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na blaszce wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Poczekać około minuty przed zdjęciem z blaszki,
potem studzić na kratce.Smacznego :-).