Wykonanie
Wybaczcie przestój na blogu, ale ostatnio dużo się dzieje w moim życiu - bardzo czasochłonna praca, przeprowadzka, nieskompletowana kuchnia... Powoli odnajduję się w nowym miejscu i obiecuję, że
będę tu znowu częściej. Nowy Rok przynosi zmiany, mam nadzieję, że same dobre. Na początek 2015 roku proponuję proste, bardzo pożywne ciągliwe
ciastka. Nie byłabym sobą, gdyby nie znalazła się w nich
czekolada - biała dla równowagi z gorzką.(około 50
ciastek)300g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli400g
płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)250g
masła200g
cukru białego200g
cukru brązowego2
jajka200g
gorzkiej czekolady100g
białej czekoladyCzekoladę posiekać na drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
płatkami owsianymi.Utrzeć
masło z dwoma rodzajami
cukru na gładką masę. Dodać
jajka i zmiksować. Dodać mieszankę mączną z
płatkami owsianymi i ponownie zmiksować. Wmieszać ręcznie posiekaną
czekoladę.Z masy formować lekko spłaszczone kulki o średnicy 4-5cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Piec 10-12 minut w 180 stopniach.
Ciastka należy zostawić na blasze około 10 minut po upieczeniu, a dopiero
potem przenosić do całkowitego ostygnięcia.Smacznego!