Wykonanie
Share the post "
Ciasteczka potrójnie
czekoladowe"Może
ciasteczka te nie są niskokaloryczne, ale na pewno jedne z najlepszych jakie
jadłam. Ponadto wykonanie ich jest wręcz dziecinnie proste! Nie są one typowo kruche, maja lekko delikatne wnętrze i zawierają w sobie aż 3 rodzaje
czekolady. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie.Polecam!
Ciasteczka potrójnie
czekoladowe (20-25 szt)Składniki:170 g niesolonego
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki ciemnego
cukru brązowego (można zastąpić jasnym)1/4 szklanki
cukru białego1 duże
jajko,w temp. pokojowej2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 szklanki
mąki uniwersalnej2 łyżeczki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
czekolady mlecznej pokrojonej w kostkę1/2 szklanki
białej czekolady pokrojonej w kostkę1/2 szklanki
gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkęPrzygotowanie:Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.W misce miksera ubij do białości
masło z
cukrami. Dodaj
jajko i ekstrakt z
wanilii i miksuj do połączenia się składników. Zdrap silikonową
łopatką ciasto z brzegów miski.Miksując na małej prędkości dodaj do masy
mąkę,
mąkę kukurydzianą,
sodę i
sól. Następnie do gotowej masy dodaj kawałki
czekolad (zostaw trochę do późniejszej dekoracji) i delikatnie wymieszaj całość mikserem lub
łopatką. Uwaga, ciasto będzie gęste i lepkie. Następnie schłodź masę w lodówce przez min. 30 minut (max 3 dni).Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 oC.Wyjmij ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki , wyłóż je w postaci kulek na blachę z papierem do pieczenia (1 duża łyżka na 1
ciastko). Powciskaj w nie resztę
czekolad do dekoracji.Piecz w nagrzanym piekarniku około 8-9 minut (max. 10 min). Do momentu zarumienienia się brzegów
ciasteczek.Następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozwól im przestygnąć przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Ciastka można przechowywać w pojemniku w temp. pokojowej do 7 dni.*Pamiętaj, by
ciastka były dobrze schłodzone przed włożeniem do piekarnika.*Można
ciastka zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Share the post "
Ciasteczka potrójnie
czekoladowe"