Wykonanie
Moja przygoda z pieczeniem, jak już wspominałam, rozpoczęła się po narodzinach naszej Zuzi. Początkowo tylko oglądałam programy kulinarne, obserwując mistrzów takich jak Ina Garten, czy Andy Bates przy pracy. Nawet przez myśl mi nie przyszło, że też kiedyś
będę spędzać większą część czasu w kuchni. W końcu miałam w rodzinie opinię osoby zdolnej przypalić
wodę na
herbatę. Wtedy właśnie trafiłam na
serię przedświątecznych programów Nigelli Lawson, które oglądałam z zapartym tchem, śliniąc się na widok wyczarowywanych przez nią potraw i deserów. Kupiłam jej książkę „Kuchnia. Przepisy z
serca domu” i przepadłam :) Wypróbowałam chyba wszystkie przepisy na ciasta i desery oraz sporą część wytrawnych dań. To była moja pierwsza kulinarna miłość:)Właśnie chocolate chip cookies Nigelli odważyłam się upiec jako pierwsze. Do dziś pamiętam, jak zjadaliśmy je łakomie jedno po drugim, tak były pyszne. I
potem już żadne sklepowe
ciastko nie miało szans :) Co prawda przepisów na
ciastka z kawałkami
czekolady jest wiele, ale wierzcie mi – gdy raz spróbujecie
ciastek Nigelli, innych już nie zechcecie. Są nieziemsko pyszne – chrupiące na zewnątrz, ciągnące w środku, z porządną dawką
mlecznych czipsów
czekoladowych. Idealne i do
kawy, i do szklanki
mleka. Uzależniające. Mniam :)Gorąco polecam :)Składniki na około 16 dużych
ciastek:150g niesolonego
masła125g jasnego
brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)100g drobnego
białego cukru1 całe duże
jajko i jedno
żółtko (zimne, najlepiej z lodówki)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego300g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli300g
mlecznych czekoladowych czipsów (milk chocolate
chips) lub drobno posiekanej
mlecznej czekoladyWykonanie:
Masło roztop w rondelku i przestudź lekko.
Cukier biały i brązowy umieść w misie miksera. Dodaj ekstrakt
waniliowy oraz lekko przestudzone
masło i zmiksuj dokładnie. Wbij
jajko oraz
żółtko i ucieraj, aż masa stanie się jasna i zgęstnieje.Wsyp
mąkę,
sodę oraz
sól i wymieszaj dokładnie. Na koniec wmieszaj kawałki
czekolady.Przygotuj blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia.Nabieraj masę łyżką, formuj z niej kulki (u mnie wielkości mniej więcej
mandarynki) i układaj na blasze w sporych odstępach. Możesz też posłużyć się łyżką do
lodów.
Ciastka piecz w piecu nagrzanych do 180°C przez około 15 – 17 minut, aż brzegi
ciastek się zrumienią. Będą wyglądać na lekko niedopieczone, ale nie przejmuj się tym. Wyjmij je z pieca i studź przez około 5 minut na blasze (powinny w tym czasie nieco stwardnieć). Po tym czasie przełóż na kratkę i wystudź całkowicie.Smacznego :)