Wykonanie
Share the post "Szybkie
ciasteczka z
czekoladą i kandyzowanym
imbirem"Dziś przedstawiam przepis na szybkie
ciasteczka z
gorzką czekoladą i kandyzowanym
imbirem (najlepiej domowej roboty:)). Myślę,że są o niebo lepsze od podobnych
ciasteczek z popularnej „sieciówki”, i
będę też powtarzała do znudzenia,że dobrze
mieć pewność z czego takie
ciasteczka są zrobione. Taką pewność będziemy
mieli tylko wtedy, gdy zrobimy je sami.Polecam!Przygotowanie: max 40 min. z pieczeniem(30 szt)Składniki:1 szklanka
mąki uniwersalnej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki mielonego
imbiruszczypta
soli110 g
masła, rozmiękczonego1/3 szklanki
cukru białego1/3 szklanki
cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego1 duże
jajko3/4 szklanki posiekanej
gorzkiej czekolady1/4 szklanki posiekanego w kostkę
imbiru kandyzowanego z tego przepisu,lub gotowego kupionego w sklepiePrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC.W misce miksera ubij do białości
masło z
cukrami. Następnie dodaj
jajko,
wanilię i całość odkładnie ponownie zmiksuj.Miksując dosypuj do miski partiami
mąkę,
proszek do pieczeni ,
sodę,mielony
imbir i
sól.Następnie wmieszaj łyżką
czekoladę i kandyzowany
imbir.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyłóż porcje ciasta uformowane w kuleczki o śr. ok 2 cm, umiejscawiając je w pewnej odległości od siebie (weź pod uwagę,że się rozpłaszczą w trakcie pieczenia).Piecz je ok 9-11 min, aż brzegi staną się rumiane. Następnie je wyjmij, pozostaw na blaszce kilka minut i przełóż je na kratkę do wystudzenia. Nie piecz 2 partii jednocześnie, z mojego doświadczenia wynika,że
ciasteczka nie pieką się wtedy równomiernie.Przechowuj je w temp. pokojowej, najlepiej w przewiewnym pojemniku max do 4 dni. Można je też zamrozić.Smacznego!
Share the post "Szybkie
ciasteczka z
czekoladą i kandyzowanym
imbirem"