Wykonanie
Karolę fascynowały ciasta, którymi rzucali się Tom i Jerry. Mnie natomiast zawsze bawił Potwór
Ciasteczkowy z Ulicy Sezamkowej.Zaskoczyło mnie, że wynalazczyni klasycznych amerykańskich chocolate chip cookies jest znana z imienia i nazwiska. Była nią Ruth Graves Wakefield, która w 1930 roku przypadkiem opracowała
ciastka z kawałkami
czekolady, gdy zauważyła brak sproszkowanej
czekolady służącej jako posypka.
Ciastka stały się bardzo popularne, przepis opublikowała bostońska prasa jako Toll House Cookies . Wraz z popularyzację
ciastek wzrosła sprzedaż użytej przez Wakefield
czekolady. Wakefield zawarła umowę o współpracy z producentem
czekolady, firmą Nestle. W 1940 roku opublikowała książkę kucharską Ruth Wakefield's Recipes: Tried and True, która stała się bestselleremPoniżej w roli
Ciasteczkowego Potwora niezastąpiony Sofroniusz ;)
Składniki na ok. 30 sporych
ciasteczek150 g
masła w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru białegopół szklanki
cukru brązowego1 łyżeczka
cukru waniliowego2
jajka2,5 szklanki nieprzesianej
mąkiłyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
solipół szklanki
groszków czekoladowychMasło i wszystkie rodzaje
cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać
jajka i dobrze wymieszać. Połączyć
mąkę,
sodę i
sól. Stopniowo dodawać do masy, nadal ucierając. Kiedy cała
mąka połączy się z
ciastem, dodać
groszki czekoladowe i wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę, należy robić dość duże odstępy
między ciastkami, bo podczas pieczenia rozpływają się (na standardowa blachę "bezpiecznie" wchodzi 9
ciastek). Wystarczy nabrać płaską łyżkę ciasta, a w razie potrzeby można lekko uformować
ciasteczka palcami (ale nie trzeba ich spłaszczać przez pieczeniem). Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 minut, na złoty kolor (wysoka temperatura jest ważna, inaczej
ciasteczka "popłyną" za mocno i będą bardzo cienkie). Podawać po ostudzeniu.