Wykonanie
Share the post "
Ciasteczka z
truskawkami"Odkąd pojawiły się na rynku
truskawki, staram się wykorzystywać je gdzie tylko
mogę. Tym razem trafiły do
ciasteczek i były pyszne! Robi się je szybko i bez większego wysiłku.Polecam!
Ciasteczka z
truskawkami (ok.24 szt.)Składniki:120 g niesolonego
masła, w temp. pokojowej1/2 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
białego cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego1
jajko1 1/4 szklanki
mąki uniwersalnej1/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli250 g
truskawek,pokrojonych na plasterki2 łyżki
białego cukruPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC i przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczeniaW miseczce wymieszaj
truskawki z 2 łyżkami
cukru i odstaw,by puściły
sokiW misce miksera umieść
cukry z
masłem i
wanilią i ubij je do białości.Dodaj
jajko i miksuj do połączenia składników.Wyłącz mikser,dodaj
mąkę,
sodę i
sól.Miksuj na niskiej prędkości tylko do połączenia się składników.Wyłóż
truskawki na ręcznik papierowy i w miarę możliwości je osusz. Następnie dodaj je do ciasta,bardzo delikatnie mieszając.Wyłóż po łyżce ciasta na blachy do pieczenia,pozostawiając trochę miejsca
między ciastkami (zrobią się z nich „placki”)Piecz 10-12 minut jedną blachę jednocześnie,przekręcając blachę w połowie pieczenia.Wyjmij z piekarnika,wyłóż na kilka minut na kratkę do wystudzenia i podawaj. Najlepsze są tego samego dnia.W miarę upływu czasu robią się wilgotne.Smacznego!
Share the post "
Ciasteczka z
truskawkami"