ßßß Cookit - przepis na Chlebek Bananowy Sophie Dahl

Chlebek Bananowy Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

Ten chlebek to niezwykłe stworzenie! Nie dość, że można do niego wykorzystać już dawno zapomniane banany, to robi się go błyskawicznie i smakuje naprawdę przepysznie.
Jest wilgotny, ze słodyczą i wyraźnym smakiem bananów. Robiłam go dość dawno, ale ten smak pamiętam bardzo dobrze, i bardzo żałuję, że zjadłam już banany, które przecież mogły pięknie ściemnieć i być wykorzystane do tego chlebka... ;)
.
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (najlepiej jeśli skórka jest już naprawdę ciemna)
200 g brązowego cukru (dałam 150 g)
1 jajko; roztrzepane
75 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii albo 1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka sody
170 g mąki
Banany rozgnieć widelcem na papkę.
Dodaj do nich brązowy cukier, jajko, masło, ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Następnie wsyp do mieszanki bananowej i dobrze wymieszaj.
Przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz w 180 przez 1 godzinę. Ostudź w formie.
SMACZNEGO!
źródło: Banana Bread
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/04/chlebek-bananowy-sophie-dahl.html