Wykonanie
Ten chlebek to niezwykłe stworzenie! Nie dość, że można do niego wykorzystać już dawno zapomniane
banany, to robi się go błyskawicznie i smakuje naprawdę przepysznie.Jest wilgotny, ze
słodyczą i wyraźnym smakiem
bananów. Robiłam go dość dawno, ale ten smak pamiętam bardzo dobrze, i bardzo żałuję, że zjadłam już
banany, które przecież mogły pięknie ściemnieć i być wykorzystane do tego
chlebka... ;)
.Składniki:4 bardzo dojrzałe
banany (najlepiej jeśli skórka jest już naprawdę ciemna)200 g
brązowego cukru (dałam 150 g)1
jajko; roztrzepane75 g miękkiego
masła1 łyżka ekstraktu z
wanilii albo 1
cukier waniliowyszczypta
soli1 łyżeczka
sody170 g
mąkiBanany rozgnieć widelcem na papkę.
Dodaj do nich
brązowy cukier,
jajko,
masło, ekstrakt z
wanilii i wymieszaj.
W drugiej misce połącz ze sobą
mąkę,
sodę i
sól. Następnie wsyp do mieszanki bananowej i dobrze wymieszaj.
Przelej do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą keksówki. Piecz w 180 przez 1 godzinę. Ostudź w formie.
SMACZNEGO!
źródło:
Banana Bread