ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy Sophie Dahl

Chlebek bananowy Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

Babciny rabarbar przyjedzie do nas za tydzień, prawdziwe truskawki, mam nadzieję, jeszcze szybciej. Tymczasem jednak, w oczekiwaniu na wspomniane, przerobiłam w weekend trzy kilogramy bananów. Były ciasta, koktajle i lody...
Tym samym, samozwańczy blogowy tydzień bananowy uznaję za otwarty. ;)
źródło przepisu: cynamonioliwka.blogspot.com
4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
cukier waniliowy (dałam łyżkę ekstraktu z wanilii)
170 g mąki
szczypta soli
łyżeczka sody
ew. 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Dodać orzechy, ponownie wymieszać.
Wlać do formy keksowej o długości 23 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni (w dwóch małych foremkach piekłam 40 minut). Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/05/Chlebek-bananowy-Sophie-Dahl.html