ßßß Cookit - przepis na CHLEBEK BANANOWY

CHLEBEK BANANOWY

nazwa

Wykonanie

To właśnie po ten przepis najczęściej sięgam do książki "Apetyczna panna Dahl", szczególnie gdy jest zimno. Nie ma bowiem nic bardziej rozgrzewającego i podnoszącego na duchu od waniliowego - bananowego aromatu wydobywającego się z piekarnika. Podstawa udanego chlebka bananowego to przejrzałe, bardzo słodkie banany, a jego największą zaletą jest niesłychanie szybkie i proste wykonanie. Możecie wrzucić do ciasta suszone owoce, orzechy, jednak mi najbardziej smakuje wersja podstawowa, z wanilią. Gotowe kromki można tostować, podawać z masłem, dżemem lub bez żadnych dodatków.
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
200 g brązowego cukru (wg mnie 100 g w zupełności wystarczy)
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 20 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Włóż rozgniecione banany do dużej miski. Utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem, ekstraktem waniliowym. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę.
Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez 1 h i odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/10/chlebek-bananowy-sophie-dahl.html