Wykonanie
Na parapecie leżały bardzo dojrzałe
banany. Powiedziałabym nawet, że zbyt dojrzałe. Zaczęły się już podobać meszkom. Następnego dnia mieliśmy jechać do mojej Babci, więc nie było wątpliwości. Zabierzemy ze sobą chlebek
bananowy. Tym razem padło na przepis Sophie Dahl, który zobaczyłam u Liski . Chlebek jest bardzo
bananowy, wilgotny, ale jednak dość słodki. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, proponuję zmniejszenie ilości
cukru.
Składniki:4 bardzo dojrzałe
banany150 g
brązowego cukru (proponuję dać mniej)1
jajko, rozbełtane75 g miękkiego
masła1
cukier waniliowy170 g
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
sodyWykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 st C.Podłużną formę o długości 23 cm posmarować
masłem i posypać
tartą bułką lub
mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z
cukrem,
jajkiem,
masłem i
wanilią.
Mąkę wymieszać z
solą i
sodą i dodać do
bananów. Dokładnie wymieszać.Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.Po upieczeniu ostudzić w formie.
/wydrukuj przepis/