Wykonanie
Lubię
banany, ale czasem kupię ich najzwyczajniej w świecie za dużo i nie jestem w stanie zjeść wszystkich. W takich wypadkach z pomocą przychodzi ten przepis - na pyszne ciasto zwane
chlebkiem bananowym.Do zrobienia ciasta wystarczy miska, widelec i foremka. I to wszystko!Przepis na ciasto znalazłam
wieki temu w starych notatkach mojej Babci i piekę je od czasu do czasu :)
Składniki :4 dojrzałe, miękkie
banany1 całe
jajo70 g miękkiego
masła3 płaskie łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
aromatu waniliowego 1/2 szklanki
brązowego cukru170 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliBanany rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać z miękkim
masłem,
jajkiem,
brązowym cukrem,
cukrem waniliowym i
aromatem waniliowym.
Mąkę wymieszaną z
sodą oczyszczoną i
solą dodać do miski z
bananami i wszytko dokładnie wymieszać.Przelać do wyłożonej papierem bądź nasmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą podłużnej formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę.Smacznego :)
Zapraszam Was na trwający do 8 kwietnia KONKURS!Do wygrania KAMIEŃ DO PIZZY FIRMY BAKERO!Zasady i szczegóły:- na blogu: http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/04/konkurs-do-wygrania-kamien-do-pizzy.html- na facebooku: https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie-Kuchnia-to-
serce-domu/683595538318332?ref=hlZapraszam :)