Wykonanie
Za to ciasto zabierałam się za każdym razem gdy zobaczyłam je u kogoś na blogu. Wiedziałam, że musi być dobre bo z
bananami dobre jest wszystko a już na pewno ciasto. Nie rozczaruje sie każdy kto lubi
banany i
bananowe wypieki. Ciasto jest z tych ciężkich, intensywnie pachnące i smakuje wspaniale. I dlatego znika błyskawicznie.
Składniki:4
banany150 g
brązowego cukru1
jajko, rozbełtane75 g miękkiego
masła1
cukier waniliowy170 g
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
sodyPiekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować
masłem i posypać
tartą bułką lub
mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z
cukrem,
jajkiem,
masłem i
wanilią.
Mąkę wymieszać z
solą i
sodą i dodać do
bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu ostudzić w formie.Smacznego:)