Wykonanie
Mój ulubiony przepis na chlebek
bananowy Sophie Dahl, tym razem wykorzystany do upieczenia muffinek. Ciasto jest wilgotne, bardzo
bananowe i podczas pieczenia pachnie trochę jak... jakiś rodzaj piernika? :) Można je upiec oczywiście tradycyjnie, w podłużnej formie. Polecam, to najlepszy przepis na
bananowy chlebek, jaki wypróbowałam!Składniki (na małą keksówkę lub ok. 20 muffinek):170 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g gryczanej, 40 g ukurydzianej, 30 g ziemniaczanej)4 bardzo dojrzałe
banany150 g
brązowego cukru (można zmniejszyć ilość lub nawet pominąć)1 rozbełtane
jajko75 g miękkiego
masła1
cukier waniliowy1 łyżeczka
sodyszczypta
soliFormę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z
masłem i
jajkiem. W oddzielnej misce wymieszać
mąkę,
sodę i
sól. Wsypać do
bananów i szybko wymieszać (mogą pozostać grudki). Ciasto przelać do formy lub napełnić foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w 180 ºC, w keksówce przez około godzinę (można sprawdzić suchym patyczkiem, czy już się upiekło), muffinki około 30 minut. Ostudzić w formie.Smacznego!