ßßß Cookit - przepis na Muffinki bananowe Sophie Dahl

Muffinki bananowe Sophie Dahl

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony przepis na chlebek bananowy Sophie Dahl, tym razem wykorzystany do upieczenia muffinek. Ciasto jest wilgotne, bardzo bananowe i podczas pieczenia pachnie trochę jak... jakiś rodzaj piernika? :) Można je upiec oczywiście tradycyjnie, w podłużnej formie. Polecam, to najlepszy przepis na bananowy chlebek, jaki wypróbowałam!
Składniki (na małą keksówkę lub ok. 20 muffinek):
170 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g gryczanej, 40 g ukurydzianej, 30 g ziemniaczanej)
4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru (można zmniejszyć ilość lub nawet pominąć)
1 rozbełtane jajko
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z masłem i jajkiem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę i sól. Wsypać do bananów i szybko wymieszać (mogą pozostać grudki). Ciasto przelać do formy lub napełnić foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Piec w 180 ºC, w keksówce przez około godzinę (można sprawdzić suchym patyczkiem, czy już się upiekło), muffinki około 30 minut. Ostudzić w formie.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/06/muffinki-bananowe-sophie-dahl.html