Wykonanie
Ciasteczka...Znikające
ciasteczka :) Smakowały też bardzo mojej prawie-4-latce :)Przepis Agaty z Crispy Biscuits .
Składniki: (ok. 25 średnich
ciasteczek)90 g miękkiego
masła,60 g
brązowego cukru (użyłam
cukru pudru),1 roztrzepane
jajko,20 g
wiórków kokosowych (1/3 szklanki),25 g
otrębów (1/3 szklanki), (u mnie pszenne)120 g
mąki razowej pszennej (1 szklanka),75 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (2/3 szklanki), (u mnie zwykła pszenna)1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,80-90 g
gorzkiej czekolady (lub
mlecznej).Wykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem mikserem na gładką masę. Dodać
jajko, zmiksować. Następnie wiórki,
otręby, zmieszane dwa rodzaje
mąki,
sodę i
proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Z powstałego ciasta formować niezbyt duże kulki, zgnieść delikatnie dłońmi, następnie spłaszczyć widelcem na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 12 min. w 180°C (z termoobiegiem). Upieczone
ciasteczka ostudzić na kratce. Następnie połamać
czekoladę i rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Ciastka zanurzyć do połowy w polewie i odłożyć na kratkę, aż do jej zastygnięcia. Przechowywać w metalowej puszce.
Serduszko wycięte od Amelki: